Araştırmacılar beden algısı bozukluklarının erkeklerde de olabileceğini ve erkeklerin kas kütlelerini artırmayı hedefleyip daha kaslı bir vücuda sahip olmak gibi endişeleri olduğunu belirtmişlerdir. Erkek beden algısı, araştırmacıların daha az ilgisini çekmiş olsa da, mevcut araştırmalar içselleştirilmiş ideal kas imgesinin artan vücut memnuniyetsizliği, olumsuz duygulanım ve kas boyutunu artırmayı amaçlayan sağlıksız davranışlarla önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermektedir.
Beden memnuniyetsizliği genel olarak kadınlarda zayıf olma ve kilo verme ile ilişkiliyken erkeklerde kaslı olma ile ilişkilidir. Erkeklerde beden algısı ile ilgili problemleri tarif ederken sıklıkla kullanılan kavramlardan biri kas dismorfisidir (muscle dysmorphia). Kas dismorfisi erkeklerde ortalama bir erkekte görülen kas oranından fazla kasa sahip olmalarına rağmen kendi bedenlerini zayıf ve yetersiz kas oranına sahip olarak görmeleri şeklinde tanımlanmaktadır.
Kas dismorfisi düşük özgüven, duygu durum, anksiyete ve yeme bozuklukları ve anabolik steroid bağımlılığı ile ilişkilidir. Kas dismorfisi erkeklerde aşırı şekilde spor yapma, yüksek protein içerikli diyetle beslenme gibi kaslı olmaya odaklı zararlı davranışlara sebep olmaktadır.
Kaslı Olma Dürtüsü (Drive for Musculanity) kadınlarda görülen zayıf olmak için çabalamayla eş değer olarak ilk olarak vücut geliştiren erkekleri açıklamakta kullanılmıştır ve ‘ters aneroksiya’ (reverse anorexia) olarak isimlendirilmiştir. Daha sonrasında bu durum kas dismorfisi olarak adlandırılmıştır. Ayıca DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’na beden algı bozukluğu tanısının bir formu olarak eklenmiştir. Buna göre kas dismorfisi, küçük ve yetersiz oranda kaslı vücuda sahip olmayla ilgili endişeye sahip olma tanı kriteri olarak tanımlanmıştır.
Klinik Psikolog&Aile Danışmanı Sümeyra ALBAKIR