Psikolojik Sağlamlık

Psikolojik sağlamlık, kişinin zorluklarla işlevsel bir şekilde başa çıkmasını sağlayan zihin ve –hem doğuştan gelen hem sonradan kazanılan- karakterin içsel güçlü yanlarını içerir. Schiraldi (2017) ‘ye göre; psikolojik sağlamlık, depresyon veya anksiyete gibi strese bağlı durumların tekrarlanmasını önleme, stresle ilişkili durumlardan daha hızlı ve sağlam iyileşme, yaşamın çeşitli alanlarında işlev gösterme zihinsel sağlamlığı en iyi haline getirme kapasitelerini içerir.

Psikolojik sağlamlığı somut bir örnekle açıklamak gerekirse, kendinizi bir basketbol topu olarak hayal edin ve yaşamın sizi gibi yerde sektirdiğini, oradan oraya fırlattığını düşünün. Eğer bu top plastik gibi esnek bir maddeden ise fırlatıldığı her zeminden darbe almadan, zarar görmeden çıkabilir. Fakat bu top cam veya taş gibi sert bir malzemeden yapılmış olsaydı fırlatıldığı zemine ve hıza bağlı olarak plastiğe göre çok daha çabuk parçalanıp dağılabilirdi.

Hayat tıpkı bu top gibi sizleri zorlayıcı olaylarla sınar. Çok az stresin olduğu, ideal gözüken bir yaşam sürecinde bile, büyüklerinizin, anne babanızın ölümü veya başarısızlık, hayal kırıklığı gibi olaylarla karşılaşırsınız. Bu nedenle stresin olmadığı bir dünyada yaşamak imkansızdır fakat stres karşısında sağlıklı tepki ve cevaplar verebilmek, yeni koşullara uyum sağlayabilmek mümkündür.

Psikolojik olarak sağlam olmak, zorlayıcı yaşantıların bireyi etkilememesi demek değildir (Selçuk, 2023).  Psikolojik olarak sağlam olmanın içerisinde yaşanan deneyimden etkilenmek de var. Yani psikolojik sağlamlık, bir olaydan hiç etkilenmemek veya olumsuz duyguları yaşarken hiçbir şey yokmuş gibi hayata devam etmek anlamına gelmemektedir. Bireyin içerisinde bulunduğu olumsuz duruma işlevsel şekilde adapte olmasını kolaylaştırmaktadır. Örneğin, yataktan kalkamayacak kadar üzgün ve enerjisiz hisseden birinin kendinde güç bulup sadece yataktan çıkması bile psikolojik sağlamlıktır. Bazen ağlayabilmek, bazen ağladıktan sonra toparlanabilmek psikolojik sağlamlıktır. Bazen düşünce tuzaklarına düştüğünü fark etmek, bazen de bu düşünceleri değiştirebilmektir.

Psikolojik sağlamlık her bireyde olan bir özelliktir. Psikolojik sağlamlıktan yoksun olsaydınız muhtemelen bu yazıyı dahi okuyamıyor olurdunuz. Ayrıca psikolojik sağlamlığınızı büyük ölçüde artırma kapasitesine de sahipsiniz.

Psikolojik sağlamlık bir merdiven gibidir. Siz merdivenin dördüncü basamağındayken bir başkası birinci basamağında olabilir, bu iki durumda da ikiniz merdivenleri çıkmaya devam edebilirsiniz. Dolayısıyla psikolojik sağlamlık seviyeleriniz var olan stres düzeyinizin üstesinden gelir. Psikolojik sağlamlığınızı arttırdıkça da sağlığınız ve işlevselliğiniz doğal olarak gelişir.

Peki psikolojik sağlamlık neden bu kadar önemli?

İlk olarak, psikolojik sağlamlık, psikolojik sorunlara karşı koyar. Psikolojik sorunların oluşmasını ya da tekrarlanmasını önleyebilir. Psikolojik sorunlar tekrarlandığında ise hem semptomların şiddetini azaltabilir hem de iyileşmeyi kolaylaştırabilir.

İkincisi, birçok tıbbi ve işlevsel soruna karşı koruyucudur. Aşırı düzeydeki duygusal stres çok sayıda tıbbi hastalıklara, erken ölüme, işte, evde, okulda işlev bozukluğuna karşı savunmasız hale getirir. (Thoits, 2010)

Üçüncüsü, zihinsel, duygusal, fiziksel, sosyal ve manevi olarak gelişmenize; zor zamanlarda işlev gösterebilmenize yardımcı olur. Psikolojik sağlamlıkla daha sakin, daha üretken olma ve hayattan daha fazla zevk alma eğiliminde olursunuz.

Zorlayıcı durumlarla karşılaştığınızda neler yapabilirsiniz?

Başkalarıyla kurduğunuz iyi ilişkiler sizi mutlu eder. İçinizdeki sevme ve sevilme arzularınızı temasa geçirir. Güvendiğiniz, yüksek olgunluktaki ilişkilerinizdeki insanlar, size zor zamanlarınızda ihtiyaç duyduğunuz duygusal desteği vererek psikolojik olarak daha sağlam hale gelmenize katkı sağlar. Bu ilişkilerde hissettiğiniz sevgi, bedeninizi ve ruhumuzu etkiler. Sevgi, mutluluğunuzu arttırır ve iki tarafında performansını olumlu etkiler. Zorlu durumlara karşı tolerasyonunuzu artırmak için bir neden verir (eşini kaybeden, çocuklarının sevgisi ile hayata tutunmaya çalışan bir adamı düşünün).

Düşüncelerinizle sık sık savaşa girmek yerine onları kabul etmek ve merakla yaklaşmak bir alternatif sunmaktadır. Yaşadığınız duyguları kabul ederek, olumsuz duyguların yoğunluğunun azaldığını görebilirsiniz.

Şefkat

Zor zamanlar geçirdiğinizde kendi kendinizi yoğun şekilde eleştirir misiniz? Sert bir duruşla kendinizi koruduğunuzu ve motive ettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak araştırmalar, nazik bir yaklaşımın daha az stres verici olduğunu ve psikolojik sağlamlığa yol açtığını göstermiştir. (Peters & Calvo, 2014). Biraz durup sevdiği birini kaybeden yakın bir arkadaşınıza karşı hissedeceğiniz nazik ve ilgi dolu duyguları düşünebilir misiniz? Ya acı çeken bir çocuğa karşı? Zor zamanlarda bu tür şefkati kendinize de gösterdiğinizi hayal edebiliyor musunuz?

Alıştığınız düşünce şekilleriniz, duygularınızı iyi ya da kötü yönde etkilemektedir. Diyelim ki bir hata yaptınız. “Daha iyisini bilmem gerekiyordu. Her zaman işleri berbat ediyorum” diye düşünebilirsiniz. Ya da “Bence daha iyisini yapabilirim. Acaba kendimi daha fazla nasıl geliştirebilirim?” şeklinde düşünebilirsiniz. Bu iki düşünce tarzı çok farklı duygulara yol açar.  Düşünce şekliniz katıysa, dünyayla ilişkiniz de katıdır, kesin doğrularınız varsa; bu, psikolojik sağlamlığı zayıflatan, hayatı zorlaştıran bir özellik olarak ortaya çıkabiliyor. Sıkıntı verici duygularınızı daha sakin, daha heyecanlı düşüncelerle nasıl değiştireceğinizi öğrenmeniz duygularınızı yönetmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Bu konuda psikolojik destek almanız hayatı daha anlamlı yaşamanıza sebep olacaktır.

Zorlu durumlara karşı, esneklik ve yaratıcılık göstermek psikolojik dayanıklılığa katkıda bulunur. Esneklik, değişen durumlara ayak uydurma yeteneğidir. İyi bir plan yaptığınızı düşünelim. İşlerin nasıl gittiğinin farkındasınız ama planınızın işe yaramadığını fark ettiniz. Ne yaparsınız? Planınızda esnek davranarak stratejinizi değiştirir misiniz? Etkili şekilde baş edebilen kişiler benliklerine, değerlerine ve işe yaratan yöntemlere sadıktırlar. Fakat bükülmeleri gerektiğinde bunu da yapabilirler.

Esneklik bizi değişime hazırlar. Yaratıcılık ise ihtimalleri ortaya çıkarır. Yaratıcılık süreci genellikle zaman ve sabır gerektirir.  Yaşadığınız zor durumlara karşı olumsuzluklardan ziyade içten bir merakla yaklaşarak durum hakkında içsel düşüncelerini fark edebilirsiniz. Bir adım geriye çekilmeniz, olayları yeniden görmeniz ve farklı düşünceleri birbirine bağlamanız için zihninize yeterli zamanı vermenizi sağlar.

Klinik Psikolog İpek Keskin

Thoits, P. A. (2010). Stress and health: Major findings and policy implications. Journal of health and social behavior51(1_suppl), S41-S53.

Schiraldi, G. R. (2017). The resilience workbook: Essential skills to recover from stress, trauma, and adversity. New Harbinger Publications.

Peters, D., & Calvo, R. (2014). Compassion vs. empathy: designing for resilience. interactions21(5), 48-53.

Selçuk, A.B. (2023). Çocuktan Yetişkine Her Yaşta Psikolojik Sağlamlık. Kronik Kitap

Selin Ecevit

Diyetisyen & Bütüncül ve Fonksiyonel Beslenme Uzmanı

Atılım Üniversitesi %100 İngilizce Beslenme ve Diyetetik bölümünü onur öğrencisi olarak tamamlamıştır. Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde stajını tamamlamış, Medicana International Ankara Hastanesi ve Ankara Etlik Şehir Hastanesi gibi farklı özel ve devlet hastanelerinde görev almıştır. İstanbul ve Ankara olmak üzere farklı şehirlerdeki özel kliniklerde tecrübeler edinmiştir.

 

Uluslararası Fonksiyonel ve Bütüncül Beslenme Uzmanı (IFN) kimliği sayesinde kronik ve otoimmün rahatsızlıklarda beslenme, alerji ve gıda intoleranslarında beslenme, sindirim sistemi problemleri ve bağışıklık sistemi güçlendirme gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.

 

Yetişkin hastalıklarında beslenme, adolesan ve çocuk beslenmesi, ağırlık yönetimi, özel durumlarda beslenme gibi alanlarda çalışmalarını sürdürmekte, Emzirme Danışmanı kimliği ile anne ve anne adaylarına destek olmaktadır.

 

Psikodiyet eğitimini aktif olarak sürdürürken bu yaklaşım ile yeme davranış bozuklukları alanında da çalışmaktadır.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online olarak diyet ve beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Esila Yavaş

Asistan Psikolog

TOBB ETÜ Psikoloji Bölümü’nü bitirmiştir. Lisans eğitimi süresince çeşitli çalışmalarda görev almış ve seminerlere katılmıştır. Psikolojinin farklı alt alanlarında stajlar yapmıştır. Klinik alanındaki stajları süresince hastanede uygulanan psikolojik tedavi süreçlerine, psikolojik testlerin uygulanma amaçlarına ve teorik bilgilerine, psikoeğitim ve beceri eğitimine dair çeşitli bilgiler edinmiştir. Güncel olarak klinik psikoloji yüksek lisans programlarına hazırlık süreci devam etmektedir.

Kasım 2023 tarihinden itibaren WiseMind Psikoloji &Akademi bünyesinde asistan psikolog olarak görev almaktadır.

Sümeyra Albakır

Klinik Psikolog

Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bölüm üçüncüsü olarak yüksek şeref derecesiyle tamamlamıştır. Lisans eğitimi sürecinde Çankaya Üniversitesi Engelsiz Çankaya topluluğunda görev almış ve çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. Lisansı süresince Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi’nde staj yapmıştır. Lisans eğitiminde Stroop Testi, İşaretleme Testi, Wechsler Bellek Ölçeği, Sayı Dizisi Öğrenme Testi, İşaretleme Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi, Sayı Dizisi Öğrenme gibi çeşitli nöropsikolojik testlerin eğitimini almış ve uygulama fırsatı bulmuştur. Lisans eğitiminde Doç. Dr. Pınar Bıçaksız’ın gerçekleştirdiği Karanlık Üçlü Kişilik Özelliklerinin (Makyevelizm, psikopati, narsizm) Sürücü Davranışlarını Yordayıcı Gücü adlı çalışmasında veri toplama sürecinde araştrmacı olarak görev almıştır.

 

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra çeşitli okullarda psikolog unvanı ile çalışmıştır.

 

İlk yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde Aile Danışmanlığı üzerine yaparak Aile Danışmanı unvanını almıştır. Eğitimi boyunca SCL-90 Benlik Saygısı Ölçeği, Öz Denetim Ölçeği, Edilgenlik Girişkenlik Ölçeği gibi testlerin eğitimini almış, uygulamış, Çift ve Aile Danışmanlığı yapmış olup süpervizyon eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Yüksek Lisans projesini ‘Ebeveynlerin Çocukluk Çağı Travmalarının Ebeveynlik Stillerine Ve Çocukların Bağlanma Stillerine Etkileri’ başlıklı çalışma ile tamamlayıp başarıyla sunmuştur.

 

İkinci yüksek lisans eğitimine ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde devam etmiştir. Eğitimi boyunca MMPI, TAT, Rorschach ve WISC-4 testlerinin eğitimini almış ve uygulamıştır. Yüksek lisans eğitiminde Grup Terapisi dersini almış ve Serebral Palsi tanısı almış bireylerin anne ve babalarına süpervizyon altında Grup Terapisi gerçekleştirmiştir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi tekniklerini kullanarak danışan görmüş ve Klinik Psikoloji bölümünden başarıyla mezun olarak Klinik Psikolog unvanını almıştır. Tez çalışmasını ‘Genç Yetişkin Erkeklerde Kaslı Olma Dürtüsü ve İşlevsel Olmayan Yeme Davranışları ile İlişkili Faktörlerin İncelenmesi’ üzerine tamamlamış olup çalışmasını X. Işık Savaşır Klinik Psikoloji Sempozyumu’nda sunmuştur. Yüksek lisans eğitimi sonrasında Şema Terapi Enstitüsü’nden Şema Terapi eğitimini tamamlamıştır.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Beyza Nur Zeyrek

Asistan Psikolog

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü şeref derecesiyle bitirmiştir. Lisans eğitimi süresince çeşitli gönüllülük projelerinde görev almış, klinik psikoloji alanında seminerlere, konferanslara ve atölyelere katılmıştır. Klinik psikolojiye olan ilgisi doğrultusunda bu alanda stajlar yapmıştır. Klinik stajları kapsamında verilen eğitim sürecinde bireysel psikoterapilere, toplumsal beceri eğitimi ve grup terapilerine, bağımlılık grup terapilerine gözlemleyici olarak katılmış ve klinik test kullanımı hakkında teorik bilgi edinmiştir (yetişkinlerde psikopatoloji hakkında bilgi edinmiştir). Prof. Dr. Murat Atmaca’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Şu anda klinik psikoloji yüksek lisans programlarına başvuru çalışmalarına devam etmektedir.

Mart 2023 tarihinden itibaren WiseMind Psikoloji &Akademi bünyesinde asistan psikolog olarak görev almaktadır.

Şeyma Öztürk

Ofis Sorumlusu

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü’nden mezun olup eğitim hayatını Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nde devam ettirmektedir.

 

Okul hayatı boyunca birçok ‘Süper İletişim ve Motivasyon Mucizesi’, ‘Zor İnsanlarla Çalışma ve Yaşama Yöntemleri’, ‘İnsanları Etkileme ve Yönetme Sanatı’, ‘Psikolojik Tekniklerle İnsan Yönetimi’, ‘Bilinçli Liderlik ve İnovasyon’, ‘Kriz İletişimi ve Yönetimi’ başta olmak üzere pek çok sertifika ve seminer programlarına katılmıştır.

 

Şu anda WiseMind Psikoloji ve Akademi’de Ofis Sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Hale Dündar

Stajyer

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü son öğrencisidir. Üniversite hayatı boyunca yurtiçi ve yurt dışında sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır. Klinik psikoloji ve gelişimsel psikolojiye ilgisi doğrultusunda stajlar yapmakta ve araştırma labarotuvarlarında görev almaktadır.

Klinik stajları süresince çocukları gözlemleme fırsatı edinmekte ve yetişkin vakaları içeren süpervizyon toplantılarına katılmaktadır. Gelişimsel psikoloji alanında okul öncesi çocuklarda bilişsel gelişim, ebeveynlik tutumları ve aile birliği hakkında okumalar yapmakta ve çalışmaların veri toplama aşamalarında görev almaktadır. Psikoloji alanında sosyal medya içerikleri üretme ve yaşantı gruplarında bulunma fırsatı da edinmektedir.

WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde Ağustos 2023’ten beri stajyer olarak görev almaktadır.

Meryem Karakaya

Klinik Psikolog

Ankara Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Istanbul Gedik Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Bitirme projesini “Çocukluk çağı travmaları ile utanç ve suçluluk ilişkisinin incelenmesi” üzerine yazmıştır.

 

Lisans eğitimi boyunca Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesinde ve Sincan Açık Cezaevi’nde staj yapmıştır. Prof. Dr. Ebru Şalçıoğlu’ndan Bilişsel Davranışcı Terapi eğitimi, Psikoloji İstanbul aracılığıyla Gottman Çift Terapisi, Psikolog Dr. Bahar Köse Karaca’dan Uluslararası Şema terapi eğitimi, Asena Yurtsever ve Emre Konuk’tan 1. Düzey ve 2. Düzey EMDR Terapisi eğitimi ve süpervizyon almıştır.
Yüksek lisans eğitimi sırasında İstanbul Kartal Belediyesi’nde ve online platformda danışan takip etmiştir.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Özlem Ataoğlu
Klinik & Sağlık Psikoloğu

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirmiştir. Mezun olduktan sonra ilk yüksek lisansını Southampton Üniversitesi’nde Sağlık Psikolojisi üzerine tamamlamıştır. Bu program boyunca kanserli hastalarla çalışmış, tezini bu hastaların ağrı algıları ve bunun yaşam kalitelerine etkileri üzerine yazmıştır.

 

Türkiye’ye döndükten sonra 4 sene boyunca üniversite ve özel psikiyatri hastaneleri ve muayenehanelerinde çalışmıştır. Çalışmaları boyunca hizmet içi eğitimler vermiş, bireysel ve grup psikoterapi seansları yürütmüş, psikoloji öğrencileri için düzenlenen staj programı eğitim koordinatörlüğünü üstlenmiş, eğitim ve süpervizyon vermiştir.

 

2016 yılında Özlem Ataoğlu Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi’ni kurmuş, çalışmalarını burada yürütmeye devam etmiştir. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevliliğine başlamış olup Klinik Psikoloji, Bireysel Farklılıklar ve Kişilik ile Psikolojik Ölçme ve Değerlendirme derslerini vermiş, 2021 yılına kadar görevini sürdürmüştür.

 

2017 yılında iki dönem Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde de yarı zamanlı öğretim görevliliği yapmış, burada Gözlem ve Görüşme Teknikleri ile Temel Terapi Teknikleri derslerini vermiştir. 2016 – 2020 yılları arasında Yetişkinlerde Klinik İlk Görüşme Teknikleri Eğitimi ile Yetişkinlerde Klinik İlk Görüşme Becerileri Workshop eğitimlerini düzenlemiş, eğitim, sempozyum, çalışma gruplarında konuşmalar yapmıştır.

 

2022 yılında ikinci yüksek lisansını Rumeli Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji üzerine tamamlamıştır. Bitirme projesini Diyalektik Davranışçı Terapi üzerine yazmıştır.

 

2022 yılı güz döneminde TOBB Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Kişilik Kuramları dersini vermiştir, görevine aynı üniversitede devam etmektedir. Aynı zamanda TOBB Üniversitesi Psikoloji Bölümü Danışma Kurulu’nda dış paydaş olarak görevine atanmıştır.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi, Rasyonel Duygucu Davranış Terapisi, Şema Terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi alanlarında uzmanlaşmış, 10 yıldır çalışmalarını bu alanlarda sürdürmektedir. Özel çalışma alanları arasında depresyon, kişilik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, duygu düzenleme becerileri, ilişki problemleri vardır.

 

Kasım, 2021’de WiseMind Psikoloji & Akademi’yi kurmuştur. Çalışmalarına ekip arkadaşlarıyla devam etmektedir.

İpek Keskin

Klinik Psikolog

Lisans eğitimini Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde onur derecesiyle tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini yine aynı üniversitede Klinik Psikoloji Bölümü’nde yüksek onur öğrencisi derecesiyle tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır.

 

Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimleri sırasında Altınbaş Üniversitesi – Çocuk Üniversitesi, Doğa Koleji, Moodist Psikiyatri Hastanesi ve çeşitli kliniklerde stajyer psikolog olarak görev almıştır. 

 

Yüksek lisans eğitimi sırasında, 1 yıl süre ile CBTiSTANBUL Bünyesinde Dr. Emel Stroup tarafından verilen “Beck Yönelimli Kognitif Terapi ve Klinik Becerileri Geliştirme Programı”na kabul edilmiştir. Dr. Emel Stroup’ un asistanlığını yaptığı süre içerisinde “Kognitif Terapi Worskhop Sertifika Programı”nı tamamlamıştır. 

 

Program kapsamında; 

  • Beck  Yönelimli Kognitif Terapi Becerileri & Klinik İlk Görüşme
  • Beck  Yönelimli Kognitif Terapi İlkeleri ve Depresyon Tedavisinde Uygulanması
  • Anksiyete Bozukluklarında Beck Yönelimli Kognitif Terapi
  • Beck Yönelimli Kognitif Terapinin OKB Tedavisinde Uygulanması
  • OKB’de ERP (Maruz Bırakarak Tepki Önleme)’nin Uygulanması workshoplarına katılmıştır.

 

Mayıs 2022 yılında CBTiSTANBUL Bünyesinde ekip arkadaşlarıyla birlikte, Dr. Emel Stroup’un moderatörlüğünde, Dr. Christine Padesky’nin katılımıyla “Kognitif Terapistin Becerileri” başlıklı webinarı gerçekleştirmiştir. 

 

Yüksek lisans eğitimine devam ederken bitirme projesini “Bağlanma Stillerinin İntihar Girişimi/Kendine Zarar Verme Düşüncesi ile İlişkisi” başlıklı çalışma ile tamamlayıp başarıyla sunmuş ve uzman ünvanını almıştır.

 

Yüksek lisansın ardından Nişantaşı/İstanbul’da bir klinikte 1,5 yıl süreyle danışan görmüştür.

 

Şu anda Beck Enstitüsü tarafından verilen CBT Sertifikasyon Programı’na devam etmektedir. Program kapsamında aldığı eğitimler;

 

  • Basics of CBT: Essentials I
  • CBT for Depression
  • CBT for Anxiety
  • CBT for Personality Disorders

 

 

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile seanslarını sürdürmektedir. Özel çalışma alanları arasında depresyon, anksiyete, kişilik bozuklukları, madde ve ilişkili bozukluklar, takıntı (Obsesif-Kompulsif) bozukluğu, duygu düzenleme becerileri ve ilişki sorunları vardır.

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Tilbe Mert
Klinik Psikolog

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bölüm ikincisi olarak yüksek şeref derecesiyle tamamlamıştır. Lisans eğitimi sürecinde çeşitli sosyal yardım ve gönüllülük projelerinde yer almıştır. Yüksek lisans eğitimine İngiltere’de devam etmiş ve Bournemouth Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünden en yüksek başarı derecesiyle (distinction) mezun olarak Klinik Psikolog unvanını almıştır.

 

Lisans ve yüksek lisans tezlerini doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası obsesif-kompulsif bozukluk üzerine yazmış, bu konuda çalışmalar yapmıştır. Eğitim hayatı boyunca birçok seminer, eğitim ve staj programlarına katılmıştır.

 

Türkiye’ye döndükten sonra özel bir psikiyatri hastanesinde ayaktan ve yatan danışan takibi yapmış, yoğunlukla bağımlılık alanında çalışmış, danışanların bireysel terapi ve grup terapisi süreçlerini takip etmiştir.

 

BDPD aracılığıyla Prof. Dr. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışcı Terapi eğitimi ve Bilişsel Davranışçı Terapide Yapılandırılmış Görüşme eğitimi; TÜRBAD aracılığı ile Doç. Dr. Fatih Yavuz’dan Kabul ve Kararlılık Terapisi eğitimi ve süpervizyon eğitimi almıştır. Varoluşçu Akademi’de Dr. Ferhat Jak İçöz’den Temel Varoluşçu Analiz Eğitimi almaktadır.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir