Yas Tutmak Vücudunuza Ne Yapar?


Güçlü duygusal etkilerinin yanı sıra, yasın bir takım ciddi fiziksel belirtileri de vardır. Birçok kişi yanlışlıkla kederin tek bir duygu olduğuna inanır, ancak normal keder aslında sevilen birinin ölümü gibi kişisel olarak acı veren veya travmatik bir olayın ardından insanların yaşadığı güçlü, çok yönlü ve çoğu zaman kontrol edilemeyen bir tepkidir.

Keder bizi sadece duygusal olarak değil aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve hatta ruhsal olarak da etkileyebilir. Keder yaşadığınızda bunu hem zihinsel hem de fiziksel olarak hissedebilirsiniz. Bu süre zarfında normal yas tepkisinin bir parçası olan çeşitli fiziksel belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

1)Sindirim Sorunları ve Kilo Değişiklikleri
Sindirim sorunları ve kilo değişiklikleri yasın sık görülen fiziksel belirtileridir. Genellikle normal yeme alışkanlıklarının veya rutinlerinin bozulmasıyla bağlantılı olarak yas, kabızlık, ishal, mide ağrısı, midede “boşluk hissi”, mide bulantısı veya mide bulantısı hissi gibi geçici sindirim sorunlarına neden olabilir.

Ağırlıktaki değişiklikler de yaygındır. Ölümü takip eden günlerde, haftalarda ve aylarda çoğu insan genellikle birkaç kilo alır. Egzersiz eksikliği, kişisel bakım eksikliği, aşırı yeme, daha sık dışarıda yemek yeme ve daha fazla abur cubur tüketmek kilo değişimlerinde rol oynayabilir. Daha sağlıklı veya daha tutarlı beslenme alışkanlıklarını teşvik edebilecek sevdiklerinizden izolasyon da katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Ayrıca, birçok insanın yas tuttuğunda “yetersiz yemek yediği”, düzenli yemek yemediği veya hiçbir şey yemediği de doğrudur. Özellikle ölümü takip eden ilk birkaç gün veya ilk haftalarda, yas tutanlar sayısız gerekli ayrıntı ve kararların yanı sıra akraba ve arkadaşların akınını dikkat dağıtıcı bulabilir ve yemek yemeyi veya düzenli bir programa göre yemek yemeyi unutabilir.

2)Ağrı, Rahatsızlık veya Hastalık
Bir ölüme üzülme deneyimi, baş ağrıları veya migren, göğüs ağrısı, uzuvlarda ağırlık, boyun, sırt veya iskelet eklemlerinde ağrı veya genel kas ağrısı gibi gerçek ağrı veya rahatsızlık hissi dahil olmak üzere diğer fiziksel keder semptomlarını tetikleyebilir.

Bir çalışma, halihazırda yüksek kardiyovasküler risk altında olan kişilerin, önemli bir kişinin ölümünü takip eden günlerde kalp krizi riskinin artabileceğini ifade etmiştir.

Sevdiğiniz birini kaybetmenin yarattığı stres ve ardından gelen üzüntü, bağışıklık sisteminizi azaltabilir veya baskılayabilir, bu da sizi virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

3)Uyku Sorunları
Uyku sorunları aynı zamanda yasın yaygın görülen fiziksel belirtilerindendir. Uykusuzluk, yas tutan kişiyi iyi bir gece uykusunun gerekli iyileştirici faydalarından mahrum bırakabilir.

Uyku, temel bir günlük insan işlevi olsa da, aynı zamanda çok fazla saat veya gün boyunca uyumak aslında enerjinizi tüketebilir ve kendinizi uyuşuk hissetmenize neden olabilir.

Uyku, genellikle yas tutanların kederin acısından geçici olarak kaçmasına yardımcı olan bir sığınak sunar. Kederli bir kişi doğal olarak çok uzun süre uyusa da, fazladan kestirmeyi seçse de, uzun saatler süren uykunun ardından kendisini daha az tazelenmiş hissedebilir.

4)Günlük Aktivitelerde Zorluk
Yasın fiziksel belirtileri günlük aktivitelerle baş etmeyi zorlaştırabilir. Örneğin, normal görevleri yerine getirmeyi zorlaştıran yorgunluk veya sinirlilik belirtileri yaşayabilirsiniz.

Sinirli veya kaygılı hissetmek sıklıkla parmaklarınızı birbirine vurmak, ileri geri yürümek, kıpırdamak, uzun süre tek bir yerde oturup dinlenememek, el veya ayaklarda terleme veya ıslaklık veya ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi gibi fiziksel yollarla kendini gösterir.

Yas tutan bireylerin bazıları ayrıca ağız kuruluğu, sese karşı hassasiyet, titreme veya sarsılma hissi, boğazda veya göğüste sıkışma, nefes darlığı ve artan alerji belirtileri yaşadıklarını da bildirdiler.

Kederin Fiziksel Belirtileriyle Başa Çıkmak
Ne yazık ki, bir kaybın ardından yaşayabileceğiniz yasın fiziksel semptomlarını ortadan kaldıracak veya önleyecek bir yöntem yok. Zor ve çoğu zaman acı verici olsa da, yas, sevilen birinin ölümüne verilen normal ve gerekli bir tepkidir ve çoğu insan, zaman geçtikçe yasın neden olduğu fiziksel etkilerin azaldığını görecektir.

Yaşadığınız fiziksel etkilerden herhangi biri zamanla geçmezse veya dayanılmaz hale gelirse doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışın.

Yas tutarken kendinize yardımcı olmanın en önemli yolu kendinize ve ihtiyaçlarınıza dikkat etmektir. Kederin fiziksel etkilerinin çoğu, vücudumuzu dinlemememizden ve normalde yapabileceğimiz sağlıklı alışkanlıkları uygulamamamızdan kaynaklanır.

Bol Su Tüketin
Gün boyunca bol su için ve aşırı alkol tüketiminden kaçının. Alkol idrar söktürücü görevi görür ve aslında vücudunuzun susuz kalmasına neden olabilir.

Egzersiz yapmak
Sevdiğiniz kişinin ölümünden önce düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, bu rutini mümkün olduğunca sürdürmeye çalışın. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürüyorsanız, her gün köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak, bisiklete binmek veya bir arkadaşınızdan yerel parkta veya alışveriş merkezinde sizinle birlikte gezinmesini istemek gibi egzersiz yapmak için biraz zaman ayırmayı düşünün.

Orta düzeyde günlük egzersiz bile daha iyi uyumanıza, kas sertliği veya rahatsızlıklarının bir kısmını gidermenize, moralinizi yükseltmenize ve bakış açınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Besleyici Gıdalar Tüketin
Acı çekenler, yemek yemek isteseler bile çoğu zaman yemek yemekte zorlanırlar. Böyle zamanlarda, programınız her zamanki kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği rutininizi etkiliyorsa, gün içinde birkaç küçük öğün yemeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca tükettiğiniz besinlerin sağlıklı, besleyici maddelerden oluşması gerekir. Market alışverişi yapacak zamanınız ya da enerjiniz yoksa, sevdiğiniz birinden sizin için marketi ziyaret etmesini isteyin.

Dinlenmek
Keder genellikle normal uyku düzenimizi bozsa da, uygun şekilde dinlenmek önemlidir. Mümkün olduğu ölçüde düzenli bir yatma zamanı rutini ve programı geliştirmeye çalışın; televizyon, iPad veya tablet ya da cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin; ve yatak odanızı karanlık tutun. Ayrıca yatmadan en az üç saat önce kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın.

Planlar yapmak
Geleceğe dair planlar yapmak ve meşgul olmak da yasın getirdiği fiziksel acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Gelecekte yapacak işlerin olması size sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bir şey verebilir. Şu anda meşgul olmak, zihninizi rahatsızlık ve kederinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir.

Klinik Psikolog&Aile Danışmanı Sümeyra Albakır

Atakan Sevgen

Stajyer

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Lisans eğitimi süresince çeşitli alanlarda gönüllülük faaliyetlerinde bulunmuştur ve yöneticilik pozisyonlarında rol almıştır. Ayrıca insan kaynakları, bilimsel araştırma laboratuvarı ve psikoloji kliniği gibi alanlarda stajlar yapmıştır. Wechsler Kısaltılmış Zeka Ölçeği (WASI) gibi çeşitli psikolojik testlerin uygulanmasında ve puanlanmasında aktif rol almış, danışanların tedavi süreçlerini gözlemleme ve bu süreçlerin teorik yapılarını araştırma konularında ise yakından inceleme ve araştırma fırsatı bulmuştur.

 

Güncel olarak klinik psikoloji alanında yüksek lisans programlarına hazırlık yapmaktadır.

 

Ağusots 2024 tarihinden itibaren WiseMind Psikoloji &Akademi bünyesinde stajyer olarak görev almaktadır.

Selin Ecevit

Diyetisyen & Bütüncül ve Fonksiyonel Beslenme Uzmanı

Atılım Üniversitesi %100 İngilizce Beslenme ve Diyetetik bölümünü onur öğrencisi olarak tamamlamıştır. Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde stajını tamamlamış, Medicana International Ankara Hastanesi ve Ankara Etlik Şehir Hastanesi gibi farklı özel ve devlet hastanelerinde görev almıştır. İstanbul ve Ankara olmak üzere farklı şehirlerdeki özel kliniklerde tecrübeler edinmiştir.

 

Uluslararası Fonksiyonel ve Bütüncül Beslenme Uzmanı (IFN) kimliği sayesinde kronik ve otoimmün rahatsızlıklarda beslenme, alerji ve gıda intoleranslarında beslenme, sindirim sistemi problemleri ve bağışıklık sistemi güçlendirme gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.

 

Yetişkin hastalıklarında beslenme, adolesan ve çocuk beslenmesi, ağırlık yönetimi, özel durumlarda beslenme gibi alanlarda çalışmalarını sürdürmekte, Emzirme Danışmanı kimliği ile anne ve anne adaylarına destek olmaktadır.

 

Psikodiyet eğitimini aktif olarak sürdürürken bu yaklaşım ile yeme davranış bozuklukları alanında da çalışmaktadır.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online olarak diyet ve beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Rabia Karagülmez

Asistan Psikolog

Ufuk Üniversitesi Fen -Edebiyat  Fakültesi Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencisidir. Çocukları gözlemlemek amacıyla MEB’e bağlı bir anaokulunda staj yapmıştır. Psikoloji alanında mesleki bilgi kazanmak ve bu bilgilerini pekiştirebilmek için birçok farklı klinikte staj yapmıştır. Oyun Terapisi Uygulayıcı Eğitimi’ne katılmış, eğitimini başarıyla tamamlamıştır.

 

Çocuklar İçin Moxo Dikkat Testi Uygulayıcı Sertifikasyon Eğitimi’ne katılmıştır. İstanbul Esenyurt üniversitesinin düzenlediği birçok psikoloji zirvesine katılım sağlamıştır .

 

WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde Eylül 2024 ‘ten beri asistan psikolog olarak görev almaktadır.

Sümeyra Albakır

Klinik Psikolog

Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bölüm üçüncüsü olarak yüksek şeref derecesiyle tamamlamıştır. Lisans eğitimi sürecinde Çankaya Üniversitesi Engelsiz Çankaya topluluğunda görev almış ve çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. Lisansı süresince Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi’nde staj yapmıştır. Lisans eğitiminde Stroop Testi, İşaretleme Testi, Wechsler Bellek Ölçeği, Sayı Dizisi Öğrenme Testi, İşaretleme Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi, Sayı Dizisi Öğrenme gibi çeşitli nöropsikolojik testlerin eğitimini almış ve uygulama fırsatı bulmuştur. Lisans eğitiminde Doç. Dr. Pınar Bıçaksız’ın gerçekleştirdiği Karanlık Üçlü Kişilik Özelliklerinin (Makyevelizm, psikopati, narsizm) Sürücü Davranışlarını Yordayıcı Gücü adlı çalışmasında veri toplama sürecinde araştırmacı olarak görev almıştır.

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra çeşitli okullarda psikolog unvanı ile çalışmıştır.

İlk yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde Aile Danışmanlığı üzerine yaparak Aile Danışmanı unvanını almıştır. Eğitimi boyunca SCL-90 Benlik Saygısı Ölçeği, Öz Denetim Ölçeği, Edilgenlik Girişkenlik Ölçeği gibi testlerin eğitimini almış, uygulamış, Çift ve Aile Danışmanlığı yapmış olup süpervizyon eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Yüksek Lisans projesini ‘Ebeveynlerin Çocukluk Çağı Travmalarının Ebeveynlik Stillerine ve Çocukların Bağlanma Stillerine Etkileri’ başlıklı çalışma ile tamamlayıp başarıyla sunmuştur.

İkinci yüksek lisans eğitimine ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde devam etmiştir. Eğitimi boyunca MMPI, TAT, Rorschach ve WISC-4 testlerinin eğitimini almış ve uygulamıştır. Yüksek lisans eğitiminde Grup Terapisi dersini almış ve Serebral Palsi tanısı almış bireylerin anne ve babalarına süpervizyon altında Grup Terapisi gerçekleştirmiştir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi tekniklerini kullanarak danışan görmüş ve Klinik Psikoloji bölümünden başarıyla mezun olarak Klinik Psikolog unvanını almıştır. Tez çalışmasını ‘Genç Yetişkin Erkeklerde Kaslı Olma Dürtüsü ve İşlevsel Olmayan Yeme Davranışları ile İlişkili Faktörlerin İncelenmesi’ üzerine tamamlamış olup çalışmasını X. Işık Savaşır Klinik Psikoloji Sempozyumu’nda sunmuştur. Yüksek lisans eğitimi sonrasında Şema Terapi Enstitüsü’nden Şema Terapi eğitimini tamamlamıştır. Şu anda ISST onaylı şema terapisti olma süreci için Şema Terapi odaklı süpervizyon almaktadır.

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Beyza Nur Zeyrek

Asistan Psikolog

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü şeref derecesiyle bitirmiştir. Lisans eğitimi süresince çeşitli gönüllülük projelerinde görev almış, klinik psikoloji alanında seminerlere, konferanslara ve atölyelere katılmıştır. Klinik psikolojiye olan ilgisi doğrultusunda bu alanda stajlar yapmıştır. Klinik stajları kapsamında verilen eğitim sürecinde bireysel psikoterapilere, toplumsal beceri eğitimi ve grup terapilerine, bağımlılık grup terapilerine gözlemleyici olarak katılmış ve klinik test kullanımı hakkında teorik bilgi edinmiştir (yetişkinlerde psikopatoloji hakkında bilgi edinmiştir). Prof. Dr. Murat Atmaca’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Şu anda klinik psikoloji yüksek lisans programlarına başvuru çalışmalarına devam etmektedir.

Mart 2023 tarihinden itibaren WiseMind Psikoloji &Akademi bünyesinde asistan psikolog olarak görev almaktadır.

Şeyma Öztürk Canbolat

Ofis Sorumlusu

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü’nden mezun olup eğitim hayatını Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden mezun olmuştur. Güncel olarak Halkla İlişkiler Yüksek Lisans programlarında hazırlık süreci devam etmektedir.

 

Okul hayatı boyunca birçok ‘Süper İletişim ve Motivasyon Mucizesi’, ‘Zor İnsanlarla Çalışma ve Yaşama Yöntemleri’, ‘İnsanları Etkileme ve Yönetme Sanatı’, ‘Psikolojik Tekniklerle İnsan Yönetimi’, ‘Bilinçli Liderlik ve İnovasyon’, ‘Kriz İletişimi ve Yönetimi’ başta olmak üzere pek çok sertifika ve seminer programlarına katılmıştır.

 

Şu anda WiseMind Psikoloji ve Akademi’de Ofis Sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Hale Dündar

Stajyer

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü son öğrencisidir. Üniversite hayatı boyunca yurtiçi ve yurt dışında sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır. Klinik psikoloji ve gelişimsel psikolojiye ilgisi doğrultusunda stajlar yapmakta ve araştırma labarotuvarlarında görev almaktadır.

Klinik stajları süresince çocukları gözlemleme fırsatı edinmekte ve yetişkin vakaları içeren süpervizyon toplantılarına katılmaktadır. Gelişimsel psikoloji alanında okul öncesi çocuklarda bilişsel gelişim, ebeveynlik tutumları ve aile birliği hakkında okumalar yapmakta ve çalışmaların veri toplama aşamalarında görev almaktadır. Psikoloji alanında sosyal medya içerikleri üretme ve yaşantı gruplarında bulunma fırsatı da edinmektedir.

WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde Ağustos 2023’ten beri stajyer olarak görev almaktadır.

Meryem Karakaya

Klinik Psikolog

Ankara Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Istanbul Gedik Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Bitirme projesini “Çocukluk çağı travmaları ile utanç ve suçluluk ilişkisinin incelenmesi” üzerine yazmıştır.

 

Lisans eğitimi boyunca Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesinde ve Sincan Açık Cezaevi’nde staj yapmıştır. Prof. Dr. Ebru Şalçıoğlu’ndan Bilişsel Davranışcı Terapi eğitimi, Psikoloji İstanbul aracılığıyla Gottman Çift Terapisi, Psikolog Dr. Bahar Köse Karaca’dan Uluslararası Şema terapi eğitimi, Asena Yurtsever ve Emre Konuk’tan 1. Düzey ve 2. Düzey EMDR Terapisi eğitimi ve süpervizyon almıştır.
Yüksek lisans eğitimi sırasında İstanbul Kartal Belediyesi’nde ve online platformda danışan takip etmiştir.

 

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Özlem Ataoğlu
Klinik & Sağlık Psikoloğu

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirmiştir. Mezun olduktan sonra ilk yüksek lisansını Southampton Üniversitesi’nde Sağlık Psikolojisi üzerine tamamlamıştır. Bu program boyunca kanserli hastalarla çalışmış, tezini bu hastaların ağrı algıları ve bunun yaşam kalitelerine etkileri üzerine yazmıştır.

 

Türkiye’ye döndükten sonra 4 sene boyunca üniversite ve özel psikiyatri hastaneleri ve muayenehanelerinde çalışmıştır. Çalışmaları boyunca hizmet içi eğitimler vermiş, bireysel ve grup psikoterapi seansları yürütmüş, psikoloji öğrencileri için düzenlenen staj programı eğitim koordinatörlüğünü üstlenmiş, eğitim ve süpervizyon vermiştir.

 

2016 yılında Özlem Ataoğlu Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi’ni kurmuş, çalışmalarını burada yürütmeye devam etmiştir. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevliliğine başlamış olup Klinik Psikoloji, Bireysel Farklılıklar ve Kişilik ile Psikolojik Ölçme ve Değerlendirme derslerini vermiş, 2021 yılına kadar görevini sürdürmüştür.

 

2017 yılında iki dönem Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde de yarı zamanlı öğretim görevliliği yapmış, burada Gözlem ve Görüşme Teknikleri ile Temel Terapi Teknikleri derslerini vermiştir. 2016 – 2020 yılları arasında Yetişkinlerde Klinik İlk Görüşme Teknikleri Eğitimi ile Yetişkinlerde Klinik İlk Görüşme Becerileri Workshop eğitimlerini düzenlemiş, eğitim, sempozyum, çalışma gruplarında konuşmalar yapmıştır.

 

2022 yılında ikinci yüksek lisansını Rumeli Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji üzerine tamamlamıştır. Bitirme projesini Diyalektik Davranışçı Terapi üzerine yazmıştır.

 

2022 yılı güz döneminde TOBB Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Kişilik Kuramları dersini vermiştir, görevine aynı üniversitede devam etmektedir. Aynı zamanda TOBB Üniversitesi Psikoloji Bölümü Danışma Kurulu’nda dış paydaş olarak görevine atanmıştır.

 

Kasım, 2021’de WiseMind Psikoloji & Akademi’yi kurmuştur. Çalışmalarına ekip arkadaşlarıyla devam etmektedir. 2023 yılında WiseMind Psikoloji & Akademi’nin bir uzantısı eğitim platformu olan Skill.Mind.Psikoloji’yi kurmuştur. Eğitim platformunda çeşitli alanlarda beceri edinilmesine yönelik mini eğitimler, masterclasslar düzenlemektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapi, Rasyonel Duygucu Davranış Terapisi, Şema Terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi alanlarında uzmanlaşmış, 10 yıldır çalışmalarını bu alanlarda

sürdürmektedir. ISST onaylı şema terapisti sertifikasyon sürecindedir. Diyalektik Davranışçı Terapi – Beceri Geliştime üzerine uzmanlaşmıştır. Özel çalışma alanları arasında depresyon, kişilik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, duygu düzenleme becerileri, ilişki problemleri vardır.

İpek Keskin

Klinik Psikolog

Lisans eğitimini Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde onur derecesiyle tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini yine aynı üniversitede Klinik Psikoloji Bölümü’nde yüksek onur öğrencisi derecesiyle tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır.

 

Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimleri sırasında Altınbaş Üniversitesi – Çocuk Üniversitesi, Doğa Koleji, Moodist Psikiyatri Hastanesi ve çeşitli kliniklerde stajyer psikolog olarak görev almıştır. 

 

Yüksek lisans eğitimi sırasında, 1 yıl süre ile CBTiSTANBUL Bünyesinde Dr. Emel Stroup tarafından verilen “Beck Yönelimli Kognitif Terapi ve Klinik Becerileri Geliştirme Programı”na kabul edilmiştir. Dr. Emel Stroup’ un asistanlığını yaptığı süre içerisinde “Kognitif Terapi Worskhop Sertifika Programı”nı tamamlamıştır. 

 

Program kapsamında; 

  • Beck  Yönelimli Kognitif Terapi Becerileri & Klinik İlk Görüşme
  • Beck  Yönelimli Kognitif Terapi İlkeleri ve Depresyon Tedavisinde Uygulanması
  • Anksiyete Bozukluklarında Beck Yönelimli Kognitif Terapi
  • Beck Yönelimli Kognitif Terapinin OKB Tedavisinde Uygulanması
  • OKB’de ERP (Maruz Bırakarak Tepki Önleme)’nin Uygulanması workshoplarına katılmıştır.

 

Mayıs 2022 yılında CBTiSTANBUL Bünyesinde ekip arkadaşlarıyla birlikte, Dr. Emel Stroup’un moderatörlüğünde, Dr. Christine Padesky’nin katılımıyla “Kognitif Terapistin Becerileri” başlıklı webinarı gerçekleştirmiştir. 

 

Yüksek lisans eğitimine devam ederken bitirme projesini “Bağlanma Stillerinin İntihar Girişimi/Kendine Zarar Verme Düşüncesi ile İlişkisi” başlıklı çalışma ile tamamlayıp başarıyla sunmuş ve uzman ünvanını almıştır.

 

Yüksek lisansın ardından Nişantaşı/İstanbul’da bir klinikte 1,5 yıl süreyle danışan görmüştür.

 

Şu anda Beck Enstitüsü tarafından verilen CBT Sertifikasyon Programı’na devam etmektedir. Program kapsamında aldığı eğitimler;

 

  • Basics of CBT: Essentials I
  • CBT for Depression
  • CBT for Anxiety
  • CBT for Personality Disorders

 

 

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile seanslarını sürdürmektedir. Özel çalışma alanları arasında depresyon, anksiyete, kişilik bozuklukları, madde ve ilişkili bozukluklar, takıntı (Obsesif-Kompulsif) bozukluğu, duygu düzenleme becerileri ve ilişki sorunları vardır.

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.

Tilbe Mert
Klinik Psikolog

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bölüm ikincisi olarak yüksek şeref derecesiyle tamamlamıştır. Lisans eğitimi sürecinde çeşitli sosyal yardım ve gönüllülük projelerinde yer almıştır. Yüksek lisans eğitimine İngiltere’de devam etmiş ve Bournemouth Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünden en yüksek başarı derecesiyle (distinction) mezun olarak Klinik Psikolog unvanını almıştır.

Lisans ve yüksek lisans tezlerini gebelik sonrası depresyon ve gebelik sonrası obsesif-kompulsif bozukluk üzerine yazmış, bu konuda çalışmalar yapmıştır. Eğitim hayatı boyunca birçok seminer, eğitim ve staj programlarına katılmıştır.

Türkiye’ye döndükten sonra özel bir psikiyatri hastanesinde ayaktan ve yatan danışan takibi yapmış, yoğunlukla bağımlılık alanında çalışmış, danışanların bireysel terapi ve grup terapisi süreçlerini takip etmiştir.

BDPD aracılığıyla Prof. Dr. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışcı Terapi eğitimi ve Bilişsel Davranışçı Terapide Yapılandırılmış Görüşme eğitimi; TÜRBAD aracılığı ile Doç. Dr. Fatih Yavuz’dan Kabul ve Kararlılık Terapisi eğitimi ve süpervizyon eğitimi almıştır. Varoluşçu Akademi’de Temel Varoluşçu Analiz Eğitimi’ni tamamlamıştır ve varoluşçu ekolde süpervizyon sürecindedir.

Şu an WiseMind Psikoloji & Akademi bünyesinde yüz yüze ve online şekilde psikoterapi seanslarına ve atölye çalışmalarına devam etmektedir.